kodlama nedir

Kodlama Nedir? Neden Gereklidir? Neden Erken Yaşta Öğrenilmelidir?

Bugünlerde belki de sık sık duyuyorsunuz kodlama nedir neden gereklidir gibi cümle öbeklerini. Ancak yazımıza başlamadan önce belirtelim. Daha çok duyacak, ve hatta onunla yaşamaya alışacaksınız. Çünkü dünya değişiyor, ve çocuklar “kodlama modlama”, “haydi kodla çocuk” gibi sloganlar eşliğinde yaşıyor olacaklar. Bunu değiştirme şansınız olmayacak. Hazırsanız başlayalım.

Kodlama aslında bizim çok sık kullandığımız ismiyle programlama kelime anlamı olarak önceden belirlenmiş koşullara ve plana göre yapılması öngörülen iş süreçlerinin bütünü olarak tanımlanır. Programlama bilgisayara ya da yavru bilgisayarlara (elektronik cihazlar ve mekanik düzenekler) bir işi yaptırmak için yazılan komutların bütünü veya bir bölümü olarak da tanımlanabilir.

Kodlama Nedir? Kimler Kodlama Eğitimi Almalıdır?

Şimdi bırakın kodlama nedir sorusuna cevap ararken bu kurallı ansiklopedi cümlelerini kurmayı. Kodlamayı kafamızda somutlaştıralım. Bir insan düşünün. Yaradan insanı nasıl yaratmıştır? Bir beden var bir de ruh değil mi? Doğduğumuz andan itibaren hatta ana rahmine düştüğümüz andan itibaren bir bedenimizi ayağa kaldıran şey nedir? Elbetteki ruhumuzdur. Peki hiç düşündünüz mü bilgisayar, tablet, akıllı cihazlar gibi hatta endüstri de kullanılan bir çok elektronik cihaz gibi hayatımıza bin bir kolaylıklar sağlayan bu bedenleri dirilten şey nedir? İşte onları dirilten içindeki ruh yani yazılımlardır. Onlara kim hayat verecek? Bizler vereceğiz. Çocuklarımız hayat verecek… Hatta önce elini, kolunu, ayağını 3d yazıcılardan çıktı alıp, sonrasında onları vidalayıp son olarak kodlamalarını yapıp, yazılıma çevirip cihazların içerisine yükleyip hayat verecek. İşte hepsi bu kadar. Ne kadar kolay görünüyor değil mi?

Kodlama Eğitimi Nedir

Yukarıdaki resimdeki çocukların mutluluğunu görüyor musunuz? Çünkü icat çıkarttılar. Bir robota hayat verdiler. Günümüz çocukları gerçekten çok şanslılar. Yıllar önce bizler lise öğretiminde iken kodlama aslında o zaman da vardı. Ancak şuan bambaşka bir hale büründü. Şimdi aradaki farkı tanımlamaya çalışacağım.

Kodlama Eğitiminin Önemi

Erken yaşta kodlama eğitimini bir çok kişi tarafından öneriliyor. Peki ne kadar erken? 4-5 yaşlarında kodlama öğrenmek mümkün. Peki nasıl? Oturup bir profesyonel yazılımcı gibi kod mu yazıyor çocuklar? Tabi ki hayır. Aslında oyun oynuyorlar. Oyun oynayarak hayatı anlamaya çalışıyor çocuklar kodlama dersinde. Gerçek hayatta attığınız her adımın aslında kodlamada bir karşılığı var. Çocuklara da buradan başlayın deniliyor bu yazılımlar sayesinde.

Bundan 5 yıl önce internette yayınladığı bir video aracılığı ile desteklediği Hour of Code etkinliği için bu organizasyona katılan ABD Başkanı Barack Obama, ilk kodlama yapan devlet başkanlarından birisi. Peki Obama neden böyle bir şeye ihtiyaç duymuş olabilir? Büyük devletler geleceği planlayan, programlayan devletlerdir. İşte bundan dolayı geleceğe yön verecek olan bu çağın çocuklarını ülkeleri adına potansiyel oluşturması hedefliyorlar. Biz de bu anlamda oldukça emin adımlar atıyoruz, atmaya devam edeceğiz. Çünkü millet olarak pratik zekaya sahip olduğumuzu hep söylüyoruz. Neden çocuklarımız hep oyun oynayan tarafta olsunlar? O oyunları yazıp, yazdıkları oyunları pazarlayan, onlardan maddi kazanç sağlayan daha bilinçli bilişim kullanıcısı olamazlar mı? Elbette ki olabilirler.

Başlıca Kodlama Yazılımları

Dünyada kodlama eğitimleri verilmeye başladığından bu zamana kadar birçok kodlama yazılımı üretildi. Aslında bu yazılımlar bir oyun gibi düşünülebilir. Ancak aralarında bazı farklar var. Çünkü yaş aralıklarına göre zorluk kolaylık gibi bazı değişkenler farklılık gösterebilir. Scratch adını verdiğimiz yazılım aslında çocuklar için oluşturulan ilk yazılımlardan birisidir. MIT adını verdiğimiz, bugün bilgisayar standartlarının çoğunun ortaya çıktığı o meşhur teknoloji üniversitesidir MIT.  Yine aralarında en ünlü programcıların ve büyük teknoloji markalarının kurucularından olan Sergey Brin, Mark Zuckerberg ve Bill Gates ‘in de var olduğu bir grup programcı çocuklara programlama öğrenmenin yaygınlaşması amacıyla bir projeye imza attılar ve Code.org’ u kurdular. Code.org’ da scratch gibi bir dünyada en çok kullanılan kodlama öğrenme yazılımlarının başında geliyor. İkisinin de Türkçe desteği günümüzde bulunmaktadır. Ancak ülkemizde bu süreç içerisinde öyle güzel gelişmeler oluyor ki, Hacker Can bunlardan sadece birisi. İlerleyen zamanlarda eminim ki başka kurumlar tarafından da bu tarz yazılımların sayısı gün geçtikçe artacaktır.

Aşağıdaki bağlantılarla sizler için oluşturduğumuz Kodlama Atölyesinin alt sınıflarına ulaşabilirsiniz. Bu kütüphanedeki içerikler her geçen gün artarak sizlere daha yararlı hale getirilmeye çalışılacaktır.

scratch atölyesi giriş

code.org atölyesine giriş

App Inventor Atölyesi

Hacker Can Atölyesi Giriş

Diğer Kodlama Atölyeleri

Bu yazımızda sizlere kodlama nedir neden gereklidir gibi sorulara cevap aradık. Dünya hızla değişirken, sizler de bu dünyada yaşayacak çocuklarınız için bu eğitimi mutlaka aldırın. Hayatlarının her anında onlara yardımcı olacak pratik zeka kullanımından tutun, algoritmik, sorgulayıcı, özgür düşünen bireylere kapıları ardına kadar açın. Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle.

Not: Kodlama Nedir ? Neden Gereklidir? Neden Erken Yaşta Öğrenilmelidir? isimli makale özgün bir makaledir. Alıntı yapmadan kullanılamaz. @kodlamaegitimi.org

No comments yet! You be the first to comment.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazılarımızı Takip Etmek için
Facebook Sayfamızı Beğenin
Bizlere destek olun