Makey Makey Kullanımı ve Atölyesi

Makey Makey Kullanımı ve Örnekleri

Elektrik ve elektronik kavramlarını gün içerisinde çoğu zaman kullanıyoruz, duyuyoruz ve ya okuyoruz. Bu yazımızda makey makey kullanımı ve sonrasında tüm makey makey örnekleri 'nin bir arada gösterildiği bir kütüphane oluşturacağız. Zamanla makey makey atölyemize yeni bir çok uygulama ekleyeceğiz. Öncelikle Makey Makey uygulamalarına ve örneklerine aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz. Makey Makey' in kullanımı ve kurulumu ile ilgili bilgi almak istiyorsanız yazının devamında bu bilgilere sahip olabilirsiniz. Haydi başlayalım.

Makey Makey Kullanımı ve Kurulumu

Makey makey aslında elektronik bir kart ve kablolardan oluşur. Satın aldığınızda Resim 1' de gösterilen ana modül kartını göreceksiniz. Bu kart kırmızı ve beyaz renklidir ve 12 tane çift delikten oluşan krodil kablo takmaya yarayan soketler bulunur. Resim 1' de görüldüğü gibi "Click", "Space", "Arrows" ve "Earth" adında tablo takma deliklerimiz mevcut. Makey Makey' in daha önce ne olduğunu bir önceki yazımızda anlatmaya çalıştık. Yine de hatırlayalım. Makey makey klavye ve faremizdeki tuşların görevlerini USB kablo aracılığı ile üstlenen ve bu bölüme takılan herhangi bir objeye (patates, soğan, muz, elma, pasta, su vb...) aktaran düzeneğe verilen kartın kendisidir.

İşte bu tanıma göre klavye üzerindeki ara tuşunun görevi makey makey üzerindeki "SPACE" ile klavyedeki 4 yön tuşunun görevi "ARROWS" yazan bölümdeki kablo delikleriyle aktarılır diğer nesnelere. Eğer isterseniz klavyedeki WASDFG gibi harfleri de kullanmak isterseniz veya farenin click haricinde diğer işlemlerini de kullanmak isterseniz bu da mümkün. Sağ ve soldaki 6 + 6 = 12 adet Arduino çıkışlarına benzer çıkışlar da bunun için kullanılıyor.  Yine üst bölümünde GND RST 5V gibi farklı pin çıkışları da mevcut. Bunlar farklı makey makey uygulamalarında kullanılabilen pin çıkışlarıdır. Birçok uygulamada standart olarak krokodil kablo (timsah uçlu) takılan delikli bölümler kullanılır.

Makey Makey Ön Yüz Tanıtımı
Resim 1 - Makey Makey Ön Yüz Tanıtımı

Makey Makey Kullanımı ve Eart (GND Bağlantısı)

Makey makeyler de en önemli detay ise GND çıkışlarıdır. Bunun için Resim 1 ' de en altta bulunan 6 adet krokodil kablo takabileceğiniz toplam 12 delik bulunmaktadır. Bu uçlardan herhangi birisine tüm uygulamalardan mutlaka bir çıkış verip bunu elinizle veya toprak bilekliğinize bağlamanız gerekmektedir. Çünkü küçük de olsa hatta mikro düzeylerde de olsa akımın devreyi tamamlayabilmesi için mutlaka topraklanması gerekmektedir. İsterseniz Arduino' daki gibi 6 adette pinli GND uçlarını da kullanabilirsiniz.

Resim 2 - Makey Makey Kullaınımı

Aşağıda makey makey kartımıza krokodil timsah uçlu kabloların takılı hali Resim 3' de gösterilmiştir. Kabloların diğer uçlarını da uygulamaya göre (örneğin su piyanosu uygulamasında suya batırarak) bağlantısını yaparak kullanacaksınız.

Makey Makey Arka Kullanımı ve Kurulumu
Resim 3 - Makey Makey Arka Krokodil Kablo Bağlantısı

Makey Makey Kurulumu ve Bilgisayar Bağlantısı

Krokodil kabloları taktıktan sonra artık makey makey kartımızı sıra bilgisayara takmaya geliyor. Bunun için yapmanız gereken şey çok basit. Makey Makey kitimizin içinden çıkan USB kablonun büyük tarafını bilgisayara diğer tarafını da Makey Makey' in üzerinde bulunan mini USB portuna takıyoruz. Herhangi bir işlem yapmanıza gerek yok. Bundan sonra artık kablo bağlantılarını ve GND bağlantısını yaptığınız takdirde Makey Makey ile geliştirdiğiniz uygulama ya da oyunun keyfine bakabilirsiniz.

Makey Makey Bilgisayar Bağlantısı
Resim 4 - Makey Makey Bilgisayar Bağlantısı

İsterseniz Makey Makey' in ingilizce kurulum ve dokümanlarına buradaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz. Sonraki yazı veya tanıtımlarımızda tekrar görüşmek dileğiyle.

Not: Makey Makey Kullanımı ve Örnekleri isimli makale içerisindeki anlatımlar özgün içeriktir. Alıntı yapmadan kullanı[email protected]

 

Comments

  • blank

    Merhaba, görseldeki kartın birebir aynısı mevcut bende. remap yapmak istiyorum ama makey’nin kendi sitesinde v1.2 olması gerekiyor diyor. bu sebepten dolayı oradan yapamıyorum. başka bir yolu var mıdır?

    • blank

      Merhaba Volkan Bey. Benim elimde kart muhtemelen v.1.0 ya da 1.1 olabilir. Sizin söylediğiniz gibi remap işlemini makey makey’ in bu görsel arayüzü ile yapamıyoruz. Ancak bence daha kolay yolu var. Arduino IDE programı ile yapabilirsiniz. Ben bununla ilgili ileri ki günlerde bir makale yayınlayacağım. Hatta bu yöntem diğerine göre çok daha kolay. Takipte kalın.

  • blank

    Merhaba, makey makey le ilgili pek çok sorumun cevabını sayfanızda buldum:) Çalışmalarınız için çok teşekkürler, örneklerin devamını getirmenizi bekliyor olacağım.

  • blank

    Merhabalar. Okul öncesi öğrencilerime makey makey uygulaması yapmak istiyorum ama kafalarını karıştırmadan bu akım elektrik topraklama kavramlarını nasıl açıklayabilirim?

    • blank

      Merhaba Öğretmenim. Akım ve gerilim gibi elektrik terimlerini bu yaştaki çocuklara anlatmakta zorlanabilirsiniz. Ancak tavsiye olarak şöyle bir uygulama yapabilirsiniz. Tüm öğrencilerinizi el ele tutuşturup, kendiniz de ilk ve son öğrencinin elinden tutunuz. Ardından makey makey kırmızı (artı) ve siyah (toprak ucu) kablolarını da iki farklı elinizle tutabilirsiniz. Makey makeyden devre tamaamlandığı için bir ses ayarlayıp, herhangi bir öğrencinin ellerini bıraktığında akımın kesildiğini gösterebilirsiniz. Kolay gelsin.

  • blank

    Merhaba makey Makey’i kullanmak için USB bağlantısını topraklama bağlantısını tuşlar için kullanılacak bağlantılarını yapıyorum fakat toprak bağlantısı elimde olmasına rağmen örnek veriyorum sol tuş için bağlanan muza dokunduğum zaman makey Makeynin ışığı yanıyor fakat bilgisayara aktarım yapılmıyorz yani hiç bir tuş için bilgisayara aktarım yapamiyorum sorun ne olabilir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazılarımızı Takip Etmek için
Facebook Sayfamızı Beğenin
Bizlere destek olun