Arduino Kızılötesi Sensör Kullanımı | Ders 6: IR Sensör
Bu yazımızda sizlerle arduino kızılötesi sensör kullanımını anlatacak, arduino uno kartımıza bu kumandadan sinyal gönderip, uno kartımızın aracılığı ile arduino programındaki seri port üzerinden test etmeyi öğreneceğiz.
Arduino Kızılötesi sensör test edilmesi uygulaması için gerekli malzemeler aşağıdadır.
- Arduino Uno
- Breadboard
- Kızılötesi Alıcı Sensör (chq 1838)
- Kızılötesi Kumanda
- Bir kaç adet Kablo çifti (erkek uç-erkek uç)
Öncelikle sizlere biraz bu kızılötesi alıcı sensör ve kumandasının teorik olarak nasıl çalıştığından bahsedelim. Farkında olarak ya da olmadan gün içerisinde bir çok elektronik alette kullandığımız bu sistemler aslında bir led’ in yanıp sönmesinden ibarettir. Kumanda üzerindeki bu ledler aslında önceden kaydedilmiş ve belirlenmiş bir kodu verecek şekilde belli bir frekansta yanıp sönerler. Farklı frekanslarda kızılötesi alıcı ve vericiler bulunabilir. Bizler genelde arduino için kullandığımız 38 kHz’ lik kumanda seti ve Chq 1838 kodu ile piyasada bulunan Kızılötesi alıcı sensörü kullandığımızı öncelikle belirtelim.
Bu uygulamanın haricinde başka model alıcı sensörün ve kumandanın da kullanılması mümkün olduğundan burada anlatılanların sadece bahsedilen modelleri kapsadığını belirtelim.
Arduino Kızılötesi Sensör Kütüphanesi
Öncelikle bu kumandadaki tüm tuşların alıcıya göndermesi gereken tüm kodların arduino’ daki bu bağlantıdaki kütüphanede tanımlandığını söyleyelim. Siz kumandadan herhangi bir tuşa bastığınızda alıcı onu algılayacak ve bu programda seri porttan o tuşun hexadesimal olarak karşılığını Seri Port ekranına yazdıracaktır. Dolayısıyla sizler de bu kütüphaneyi indirin ve arduino library klasörüne ekleyin.
Kütüphaneyi ekledikten sonra aşağıdaki devre şemasında gösterildiği gibi sizler de bu basit devreyi kurun. Bizdeki Chq 1838 kodlu kızılötesi kumanda alıcısının bacaklarını şöyle açıklayalım. Alıcının ön yüzü size bakacak şekilde sağdan ilk bacak VCC yani 5V, ortaki ayak GND yani toprak, en soldaki bacak da OUT yani dijital sinyalin iletileceği bacaktır.
Chq 1838 kodlu alıcının ayak bağlantılarının nasıl olması gerektiği aşağıdaki Resim 2′ de de gösterilmeye çalışılmıştır.
Devreyi kurduktan sonra aşağıdaki kodları arduino uno kartımıza usb kablo aracılığı ile yükleyelim. Aşağıdaki kodlardan kısaca bahsetmek gerekirse, programımız aslında ir yani infrared receiver, kumanda ile gönderilen 38 kHz’ lik yanıp sönen led’i okuyor ve ona göre bir modülasyon yapıyor, sonrasında seri port üzerinden ekrana bir hexadesimal kod üretiyor. Her tuşa bastığınızda farklı bir kod ekrana yazdırıyorsa kumandanız ve alıcınız çalışıyor demektir.
#include <IRremote.h> const int RECV_PIN = 7; IRrecv irrecv(RECV_PIN); decode_results results; void setup(){ Serial.begin(9600); irrecv.enableIRIn(); irrecv.blink13(true); } void loop(){ if (irrecv.decode(&results)){ Serial.println(results.value, HEX); irrecv.resume(); } }
Yukarıda ok ile gösterilen büyüteç Arduino IDE yazılımında Seri Port üzerinden gelen bilgileri ekranda görmek için kullanılır. Buraya bir kez tıkladığımız COM3 arayüzünden bağlı olan arduino’ da Kızılötesi kumandadan her tuşa bastığımızda ekran gördüğünüz gibi hexadesimal bir kod görüntülenecektir. Bu IR kumanda ve alıcımın çalıştığı anlamına gelir.
Sonraki uygulamalarımızda arduino kızılötesi sensör ile daha farklı bileşenleri kontrol etmeyi de anlatmaya çalışacağız. Bu günlük bu kadar, tekrar görüşmek dileğiyle.
Not: Arduino Kızılötesi Sensör Kullanımı ve IR Testi isimli makale içerisindeki anlatımlar özgün içeriktir. Alıntı yapmadan kullanı[email protected]