Arduino Buton Kullanımı ve Push Buton

Arduino Buton Kullanımı | Ders 2: Buton ile LED Yakma

Bu yazımızda sizlerle arduino buton kullanımı hakkında bilgi aktarmaya çalışacağız. Projemizdeki butonlar sayesinde ilk dersimizdeki gibi 1 adet ledi yakıp bu kez butonla söndürmeyi de deneyeceğiz. Projemizde gerekli olan malzemeler aşağıdaki gibidir.

Arduino Buton Kullanımı
Resim 1 – Devre Şeması

Devre şemamızı yukarıda Resim 1 ‘ deki gibi kurduktan sonra biraz kullandığımız buton hakkında bilgi verelim. Öncelikle kullandığımız bu butonlar “push button” olarak adlandırılırlar. Özelliği şudur, siz butona basılı tuttuğunuz sürece devre tetiklenir. Elinizi butonun basılı durumundan çektiğiniz anda devre tekrar açık hale gelir. Bu nedenle aslında arduino uno‘ nun içerisinde bulunan Pull up direnci adını verdiğimiz bileşenleri aktif etmemiz gerekiyor. Bunun sebebini şöyle açıklayabiliriz.

Arduino Buton Kullanımı ve Push Butonlar

Siz push butonlara bastığınızda arduino dijital çıkışlarından 5v tetikler. Ancak push butondan elinizi çektiğiniz anda tekrar 0 konumuna geçer. Bu durumda ledimizi yakmak için elimizi devamlı butona basmamız gerekecek. Biz bu projede bunu istemiyoruz. İstediğimiz tam olarak şu; 1.butona bastığımızda led yansın, 2.butona bastığımızda led sönsün. Bu durum ancak arduino uno üzerinde bulunan pull up direnci ile sağlanır. Pull up aslında ingilizce karşılığı olarak “durdurmak” demektir. Yani 5v geldiğin biz bu voltaj değerini sabitleyip durdurmamız gerekecek. Böylelikle ledimiz devamlı bir şekilde yanacak ve ikinci butona basana dek sönmeyecektir. Bunun için aşağıdaki kodları arduino uno kartımıza yüklememiz gerekecektir.

int pinled = 5;
int buton1pin = 9;
int buton2pin = 8;

void setup() 
{
  pinMode(pinled, OUTPUT);
  pinMode(buton1pin, INPUT_PULLUP);  
  pinMode(buton2pin, INPUT_PULLUP);  
}

void loop() 
{
  if (digitalRead(buton1pin) == LOW)
  {
    digitalWrite(pinled, HIGH);
  }
  if (digitalRead(buton2pin) == LOW)
  {
    digitalWrite(pinled, LOW);
  }
}

Dikkat ederseniz buton1pin ve buton2pin i INPUT_PULLUP olarak tanımladık. Ardından kod içerisinde digitalRead ile if karar yapısına tabi tutarak ledin yanması durumunda sönmesini, sönmesi durumunda da yanmasını sağlamaya çalıştık. İsterseniz sizler bunu tek butonla da yapabilirsiniz. Bu kez else yada else if kullanarak bu devreyi tek bir butona indirgeyebilirsiniz.

Bu yazımızda sizlere arduino buton kullanımı ve push buton’un uno kartımızda çalışma mantığını anlatmaya çalıştık. Sonraki yazılarımızda görüşmek dileğiyle.

 

Not: Arduino Buton Kullanımı | Ders 2: Buton ile LED Yakma isimli makale içerisindeki anlatımlar özgün içeriktir. Alıntı yapmadan kullanı[email protected]

No comments yet! You be the first to comment.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazılarımızı Takip Etmek için
Facebook Sayfamızı Beğenin
Bizlere destek olun