Scratch Nedir? Ne işe Yarar? Nasıl kullanılır?
Bu yazımızda sizlerle Scratch nedir, scratch ne işe yarar, scratch nasıl kullanılır gibi sorulara cevap arayacak, analitik düşünme yeteneğine sahip bu neslin en büyük yardımcı kodlama programlarından olan bu platformun nasıl kullanıldığını sizlere anlatmaya çalışacağız. Haydi başlayalım.
Scratch ABD’ de bulunan MIT adını verdiğimiz bir teknoloji üniversitesinde oluşturulan ve geliştirilen bir basit ve özgün arayüze sahip bir kodlama eğitim platformudur. Bu platform 8-16 yaş arasındaki çocuklara hitap ediyor. Alışılagelmiş sayfalarca kod yazılarak yapılan kodlamanın aksine, fare ile sürükle bırak yaparak kod yazabildiğiniz ortam olma özelliğine sahip. Zaten bu yönüyle ön plana çıkıyor. Sadece sürükle bırak yöntemi ile animasyonlar, oyunlar ve planlanmış sahnelere hayat verebilirsiniz. Scratch renkli ve ilgi çekici bir arayüze sahip. Şuan Scratch 2.0 versiyonu Türkçe dil desteği ile birlikte kullanılabiliyor. Ancak 2019 Ocak ayında Scratch 3.0 ile çok daha güzel bir arayüze sahip olabileceğimiz gerçeğini de unutmayalım. Ayrıca scratch if else for while gibi yapıları, değişkenleri ve diğer programlama öğelerini bizlere şematik olarak sunduğundan dolayı bu platform öne çıkıyor.
Scratch Nedir? Scratch 2.0 Nasıl Kurulur?
Scratch 2.0 ‘da Scratch’ı kullanmak için 2 farklı platformu kullanma şansınız var. Bunlardan biri web sayfası üzerinden, diğeri de Windows Masaüstü scratch uygulaması üzerinden. Web sayfası üzerinden kullanmak için buradaki linke tıklamanız yeterli. Sizi Resim 1 ‘deki gibi bir sayfa karşılayacak. Hiç kayıt olmadan bile direk scratch platformuna “Oluştur” butonunu kullanarak adım atabilirsiniz. Ancak size önerim eğer web platformunu kullanıyorsanız, öncelikle “Scratch’ a Katıl” butonunu tıklayarak, öncelikle kayıt olmanız yönünde olacaktır. Çünkü kaydettiğiniz projelerinize sonradan kaldığınız yerden devam edebilmek, onları kolay bir şekilde yayınlayabilmek gibi avantajlardan yararlanmak için bu şart.
Scratch Windows Uygulaması Kurulumu
Eğer web ortamını kullanmak istemiyorsanız, Windows uygulamasını indirmek için buradaki linki kullanabilirsiniz. Bu linke tıkladığınızda sizi aşağıdaki ekran karşılayacak. Burada Mac bilgisayarlar için bir not var. Eğer siz de Mac kullanıyorsanız gerekli güncellemeyi yapın. Windows kullanıyorsanız da 1.adımda gösterilen Adobe AIR’ i ilk olarak yüklemeniz gerekiyor. Bunun için Windows – İndir butonunu kullanın ve yönergeleri takip ederek AIR’ i kurun. Sonrasında 2.adımda “Scratch Çevrimdışı Düzenleyici” nin altında yine “Windows – İndir” bağlantısına tıklayın ve gerekli kurulum dosyasını bilgisayarınıza indirin.
Aşağıdaki resimde de gördüğünüz gibi ben masaüstüne indirdiğim Scratch 2.0 kurulum dosyasına çift tıklayarak kurulumu başlatıyorum.
Ardından karşınıza bu platformu bilgisayarınızın hangi bölümüne kuracağınızı gösteren ekran gelecektir. Bunun için değişiklik yapmanızı önermiyorum. Bu ekranda “Devam Et” butonuna tıklayıp devam ediyoruz.
Bu aşamadan sonra Scratch kurulacak ve Resim 5′ deki gibi Windows Scratch geliştirme ortamı sizi karşılayacaktır. Artık Scratch 2.0 dünyasına giriş yapabilirsiniz.
Son olarak bu ekranın ingilizce olduğunu farketmişsinizdir. Hemen bunun için de gerekli ayarlamayı yapalım ve ana dilimizde kodlamanın keyfine varalım. Resim 6′ daki gibi 1. adımdaki simgeye tıklayın ve 2.adımdaki gibi listeden Türkçe’ yi seçin. Hepsi bu kadar. Kolay gelsin.
Scratch 3.0 ‘a Hazır Olun
Ancak şunu belirtmeden geçmeyelim. Artık Scratch 2.0 ‘ ın yerini yaklaşık 4 ay sonra yeni versiyonu olan Scratch 3.0 alacak. Geliştirme ortamı yeni arayüzü ile çok daha etkili bir şekilde kullanıcılara sunulacak. Zaten bizler de uygulamalarımızın çoğunluğunu artık Scratch 3.0 üzerinden yapmayı planlıyoruz. Sitemizde Scratch 3.0 ‘ ı daha yakından tanımak için gerekli yazılara ulaşabilirsiniz. Ayrıca yeni versiyonda artık mobil cihazlarda da Scratch kodlayabileceksiniz. Bu anlamda yeni versiyonun üstünlükleri tartışılmaz.
Sonraki derslerimizde ve kodlama eğitimlerimizde görüşmek dileğiyle.
Scratch derslerine başlayıp, ilgili scratch örnek ve uygulamaların nasıl programlandığını görmek için scratch atölyesine aşağıdaki linkten giriş yapabilirsiniz.
Not: Scratch Nedir? Ne işe Yarar? Nasıl kullanılır? isimli makale içerisindeki anlatımlar özgün içeriktir. Alıntı yapmadan kullanı[email protected]