
Scratch 3 ile Birlikte Gelen Yenilikler
Bu yazımızda sizlerle MIT’ nin çocuklar için piyasaya sürdüğü andan itibaren zevkle kullandıkları Scratch kodlama eğitimi programının yeni versiyonu olan Scratch 3 ile birlikte gelen yenilikler ve özellikleri mercek altına alacağız. Üreticisinin duyurduğu tarih olarak 2 Ocak 2019′ da piyasaya sunulacak olan Scratch 3 henüz beta sürümü ile kullanıcıların karşısında. Yaklaşık 2 ay sonra yeni versiyon ile birlikte aslında oldukça farklı arayüz ve yenilikler bizleri bekliyoruz. Gelin şimdi birlikte bunları inceleyelim.
Scratch 3 ile Birlikte Gelen Yenilikler ve Özellikler
Öncelikle şunu belirtelim. Scratch 3 şuan önizleme ya da beta modunda çalışıyor. Bu durumda oluşturduğunuz projeleri ne yazık ki 2 Ocak 2019′ a kadar çevrimiçi paylaşamayacaksınız. Yalnızca sabit diskinize kaydedebileceksiniz. Ayrıca Scratch 3′ de Scratch 2 de oluşturduğunuz projelerinizi açabilecek ama onlarda yaptığınız düzenlemeleri kaydedemeyeceksiniz. Scratch 2′ de olduğu gibi yeni versiyonda da Türkçe dil desteği bulunuyor.
-
Kodları Görmek için Kaydırma Çubuğu Kullan
Scratch kullanıcıları bilir. Eğer uzun kod blokları kullanıyorsanız, önceki versiyonlarda problem olan kod ekranının esnek olmaması çok can sıkıcı olabiliyordu. Ancak şimdi kaydırma çubuğu ile birlikte kod alanı daha geniş bir şekilde kullanılabiliyor.

-
Büyük Kodlama Blokları
Scratch ‘ın yeni versiyonunda daha büyük kod blokları sizleri bekliyor. Bu aslında tablette çalışan kullanıcıları düşünerek yapılmış bir yenilik olarak açıklandı. Böylece kullanıcılar bu blokları seçmeyi, taşımayı, silmeyi vb. işlemleri daha kolay yapabilecekler. Ayrıca artık blok kategorisini seçmek yerine tek bir listede tüm kodları kullanma şansınız var.

-
Kukla Bilgisi ve Düzenleme
Scratch 2 ‘de eklediğiniz kuklayı düzenlemek için veya bir yazının boyutunu konumunu yönünü düzenlemek için hatta bu bilgileri görmek için o nesneye tıklamak zorundaydınız. Ancak yeni versiyonda kuklalarla ilgili tüm bu bilgileri sahnenin hemen altında açıkça görebileceksiniz. Böylece çalışırken herhangi bir zamanda kolayca değişiklik yapabilir veya bu bilgileri okuyabilirsiniz.

-
Yeni Kuklalar ve Seçimleri
Scratch 2′ de kostüm seçimleri zaman zaman sıkıcı, zaman zaman zor bir hal alabiliyordu. Ancak yeni versiyon olan Scratch 3′ de bu gerçekten oldukça interaktif hale getirilmiş. Örneğin bir kuklanın üzerine eklemeden önce gelip fare ile beklediğiniz de eğer o kuklanın hareketli sahneleri varsa orada görebilirsiniz. Böylece hareketli projeler geliştirmek çok daha kolay hale geliyor.

-
Yeni Ses Editörü ve Ses Kütüphanesi
Yeni ses editörü Scratch’ ın bir versiyon öncesine göre oldukça güncellenmiş halde geliyor. Bu yeni ses editöründe kayıt ve kırpma gibi ses prosesleri çok daha kolay hale geliyor. Ayrıca ses kütüphanesinde yeni kategoriler arasında space (uzay), sports (spor) ve wacky (kaçık) gibi etkili sesler içerenler de eklenmiş oldu.Özellikle echo ve robot gibi yeni ses efektlerini çocuklar çok sevecek.

-
Tarayıcı Uyumluluğu ve HTML 5
Scratch 3 artık HTML 5 ile programlandığından tüm tarayıcılarla uyumluluğu en üst düzeyde sağlanmıştır. Önceki versiyonda flash tabanlı web sayfası üzerinden çalışan program bugün yeni versiyonla çok daha güçlü olarak geliyor. Tablet, dizüstü bilgisayarlar, netbooklar gibi bir çok bilgisayar ve cihazda kullanılabilecek olan Scratch 3 projelerini telefonlarda görüntüleyebileceksiniz, ancak düzenleyemeyeceksiniz.
Bu yazımızda sizlere 2 Ocaktan itibaren kullanıcılarla buluşacak olan Scratch 3′ ün yeniliklerini ve özelliklerini tanıttık. Daha sonraki derslerimizde Scratch 3 ‘ ün arayüzü ve diğer özelliklerini de göreceğiz.
Not: Scratch 3 ile Birlikte Gelen Yenilikler isimli makale içerisindeki anlatımlar özgün içeriktir. Alıntı yapmadan kullanılamaz.@kodlamaegitimi.org