Scratch 3 Dersleri
Bu yazımızda sizler için 2 Ocak 2019 ' da piyasaya sürülecek olan ve günümüzde betası kullanımda olan Scratch 3 dersleri ve uygulamalarını derlemek istiyoruz. Artık Scratch 3 ile hayatımıza bir alt versiyonundakinden daha derli toplu ve renkli bir program bizleri karşılıyor. Sizlere bu programın arayüzünden tutun, tüm programın detaylarını burada her gün ekleyeceğimiz yazılarımızla güncel tutmaya çalışacağız.
Scratch 3 Dersleri
Derslerimizin ilk bölümünde sizlere öncelikle Scratch 3.0' ın arayüzünü tanıtacağız. Sonrasında Kod sekmesindeki "Hareket", "Görünüm", "Ses", "Olaylar", "Kontrol", "Algılama", "Operatörler", "Değişkenler" ve "Bloklarım" şeklinde isimlendirilen dikey sekmeleri inceleyeceğiz.
Scratch 3 Dersleri ve Scratch 3 ile Gelen Yenilikler
Özellikle dikey konumlandırılan bu kod bloklarının görünümü Scratch 2.0 ile arasındaki en büyük farklılıkların başında geliyor. Sonrasında yine scratch 2.0' da tanıdığımız "Kostümler" bölümünü bir sekme haline getirdiklerini görüyoruz. Bu da kullanım açısından oldukça esnek olan arayüzü bir önceki versiyondan üstün gösteriyor.
Önceki versiyonda olmayan bazı özellikler gerçekten göz kamaştırıcı. Bunlardan birisi de önceki versiyonda kodu eklediğimiz çalışma alanının fazla kodları sığdırmakta zorluk çekilmesiydi. Şimdi bu sorun ortadan kaldırılmış. Kodu görmek için kaydırma çubuğunu yani farenin scroll tuşunu kullanmanız yetiyor. Diğer bir özellik ise kod bloklarının daha büyük simgelerden oluşması. Bu da yine programlamaya yeni başlayan çocuklarımız için oldukça güdüleyici bir özellik gibi görünüyor.
Diğer önemli özellik ise "Kostüm Düzenleme" bölümünün artık çok kolay erişilebiliyor olması. Önceki versiyondan çok daha üstün olan bu özellikle herhangi bir öğenin boyutunu, nesnenin gizliliğini, yeni nesne ekleme gibi daha bir çok fonksiyonelliği kullanabilirsiniz. Ayrıca çok hızlı bir şekilde istediğiniz Kukla adını verdiğimiz karakterlere ulaşabilir, onları sahnenize hemen ekleyebilirsiniz.
Ayrıca ses editörü de Scratch 3' de daha etkili hale getirilmiş. Ses kaydı ve ses dosyalarını kırpmak için daha fonksiyonel komutları kullanma şansımız var. Ayrıca kütüphanedeki yeni ses efektleri oldukça geniş olarak sunulmuş. Böylece çocuklarımız bu ses dosyalarını kullanarak daha yaratıcı projelere imza atabilecekler.
Sizler de Scratch 3.0 versiyonunu denemek istiyorsanız buradaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.
Not: Scratch 3 Dersleri isimli makale içerisindeki anlatımlar özgün içeriktir. Alıntı yapmadan kullanı[email protected]