code.org Nedir? code.org Nasıl Kullanılır?
Bu yazımızda sizlerle Code.org nedir ve Code.org nasıl kullanılır gibi sorulara cevap arayacak, bu platformun hangi amaçlarla kullanıldığı ve hangi yaş gruplarına yönelik olduğu gibi teknik bilgilere yer vereceğiz. Haydi ne duruyoruz başlayalım.
Çocuklar öğrenmede en etkili yaşlarını ilk ve orta öğreniminde yaşarlar. Ancak dünya ve dolayısıyla ülkemizde bu verimli çağlarda çocuklarımıza kullandıkları bilgisayarların nasıl çalıştıklarını, onları programlamak için nelerin gerektiğini vb. ne kadar anlatabildi? İşte bu hedefle Amerika’ da öncülüğünü Microsoft, Google gibi büyük şirketlerin yaptığı code.org adını verdikleri bu platform tanıtıldı. Böylece çağın en önemli özelliği olan analitik düşünme becerilerine sahip olmaları sağlanacak, hayata daha emin adımlarla yol alacaklardı. Hatta ilk uygulamanın Başkan Obama ile birlikte dünyaya servis edilmesi ve ardından birçok dile çevrilerek ücretsiz olarak kullanıcılara sunulması kısa zaman aldı. Sonrasında hızla okullarda, eğitim kurumlarında, evlerde yani kısacası her yerde kullanılır bir kodlama platformu olarak hızla yayıldı. Bizlerde ülkemizde Türkçe desteği ile kullanabiliyor, çocuklarımızın kodlama eğitimini hem etkili, hem ücretsiz, hem de dünya ile eş zamanlı bir biçimde etkili öğrenmeyi gerçekleştirebiliyoruz. Peki code.org dünyasına adım atmaya hazır mıyız?
code.org Nedir? Nasıl Kayıt Oluruz?
code.org şuan için sadece masaüstü bilgisayarlar için web sayfası üzerinden kullanılabiliyor. İleri ki yıllarda belki tablet ve akıllı telefonlarda da kullanılabilecektir, ancak şuan için biz de sizlere bu platformu web sayfası üzerinden nasıl kullanıldığını anlatmaya çalışacağız. Öncelikle “code.org” web sayfasına girdiğinizde sağ üst köşe de “Giriş Yap” butonuna tıklıyorsunuz.
Sonrasında sizi bir giriş ekranı karşılayacak. Aşağıda Resim 2 ‘ de gösterildiği eğer kaydınız yoksa ok ile gösterilen bölümden “Hesap oluştur” butonunu kullanarak code.org’ a üye olabilirsiniz. Hesap oluştur butonuna tıkladıktan sonra sizi Resim 3 ‘ de gösterildiği gibi bir kayıt formu karşılayacaktır.
Bu ekranda dikkat etmeniz gereken “Hesap Türü” ve “Yaş” bilgileri olacaktır. Burada 2 tür hesap türü seçeneği bulunuyor. Birisi öğretmenler için diğeri ise kod yazmaya hazır olan çocuklarımız için. Öğretmenler hesabının öğrenci hesabından bazı farklı alanları mevcuttur. Ancak konumuz çocuklarımız olduğu için bizler burada sizlere “öğrenci” hesabı üzerinden yazımıza devam edeceğiz. Tüm bilgileri eksiksiz ve doğru girip, öğrenci hesap türümüzü de seçtiysek eğer, “Kaydol” butonunu kullanarak code.org dünyasına adım atabiliriz.
code.org Kontrol Paneli
Kayıt formunu doldurup kayıt işlemini tamamladıktan sonra karşımıza bize ait bir “Kontrol Paneli” gelecektir. Burada Resim 4′ de de gördüğünüz 3 farklı bölümü kullanarak kodlamaya başlayabilirsiniz. 1 numaralı “Bir ders bul” komutu ile yaşınıza uygun kodlama materyallerine ulaşabileceksiniz. 2 numaralı bölüm daha çok bir gelişmiş proje oluşturmak isteyenler için kullanılan arayüzdür. 3. ve son bölümde numaralandırılmış “Bölüme Katıl” butonu ise size öğretmeniniz tarafından verilen kod ile öğretmeniniz sizin için hazırladığı uygulamaların olduğu sınıf ortamına giriş yapabileceğiniz bölümdür. Bizler daha çok 1 numaralı adımda gösterilen uygulamaları sizler için derlemeye çalışacağız. Buradaki uygulamaların nasıl kullanıldığını, hangi çözüm aşamalarının nasıl geçilmesi gerektiği ile ilgili bilgileri aktarmayı hedefliyoruz. Bu nedenle sitemizde çoğunlukla 1 numara ile gösterilen bölümden devam ederek uygulamalarımızı takip edeceğiz.
Code.org derslerine başlayıp, yaşınıza göre derlenmiş kategorileri seçip, ilgili uygulamaların nasıl kullanıldığını görmek için code.org atölyesine aşağıdaki linki kullanarak giriş yapabilirsiniz.
Not: Code.org Nedir? Code.org Nasıl Kullanılır? isimli makale içerisindeki anlatımlar özgün içeriktir. Alıntı yapmadan kullanılamaz. Ancak uygulamalar code.org geliştirme ortamından alındığı için aynı uygulamanın birden çok çözüm yolu da bulunabilir. @kodlamaegitimi.org