Code org Kurs 3 Ders 9 Çözümleri

code org Kurs 3 Ders 9 – Şarkı Yazma

Bu bölümde sadece bir bölümden oluşan ve bir de bilgisayarsız etkinliği olan code org Kurs 3 Ders 9 ile karşınızdayız. Bu bölümde çok kısa süren bir etkinlik mevcut. Ancak burada bahsi geçen konu üzerinde biraz durmamız gerekiyor. Çünkü kodlamada can alıcı bazı noktalara değiniliyor.

code org Kurs 3 Ders 9 – Bilgisayarsız Etkinlik

Code org Kurs 3 Ders 9 Cevapları
Resim 1 – Code org Kurs 3 Ders 9 Bilgisayarsız Etkinlik

Video’ da bize bir müzik korosunun işlevini anlatıyor. Öncelikle yine bu videoda konu olan “Skip to my lou” adlı çocuk şarkısını dinlemeye ne dersiniz? Aşağıdaki linkten bu videoda şarkıyı dinleyip nakarat kısımlarının ne olduğunu inceleyelim.

Lou, Lou, skip to my Lou,
Lou, Lou, skip to my Lou,
Lou, Lou, skip to my Lou,
Skip to my Lou, my darlin.

Şarkıdaki nakarat kısmı koro tarafından söylenir. Yukarıda 4 satırlık bölüm bu şarkının nakarat bölümüdür ve şarkı içerisinde belki en az 4-5 kez tekrarlanır. Nakaratlar tamamı aynı olan satırlar ve kelimelerden oluşurlar. Şimdi bir de programlamada yani kodlamadaki nakaratlardan bahsedelim.

Şarkıda Nakarat Kodlamada Fonksiyonlar

Fonksiyonlar kodlamanın yani bilgisayar programlarının en çok kullanılan yapılarından birisidir. Peki nedir fonksiyon? Neden kullanılır? Fonksiyon programlar içerisinde sadece bir kez oluşturulup, tekrar tekrar çağrılarak kullanılan yapıların tam kendisidir. Örneğimizi somutlaştıralım mı?

Örneğin annemiz öğle yemeğinde bize köfte yapmaya karar verdi. Peki köfte için ne gerekli? Tabi ki kıyma… Kıymayı nereden alıyoruz? Kasaptan. Kasap kıymayı nasıl elde ediyor? Kıyma makinesini kullanarak. İşte kıyma makinemiz burada kodlamadaki fonksiyon gibi düşünebilirsiniz. Annemiz eğer kıymayı eliyle bir bıçak yardımıyla saatlerce uğraşarak elde etmek isteseydi yapamaz mıydı? Elbette yapardı. Ancak bu hem zaman, hem enerji açısından kayıp oluşturacaktı. Ancak icat edilen bir makineyi kullanan kasaba giderek, eti kıyma haline 30 saniyede dönüştürdü.

İşte programlamada fonksiyonlar da tam olarak bu. Yapmasını istediğiniz bir kod bloğunu fonksiyon olarak tanımlayıp, onu istediğiniz zaman, istediğiniz yerden çağırıp kullanabilirsiniz. Böylece bahsi geçen komut satırının yaptığı işleri yapabilmek için tekrar tekrar aynı kod satırlarını yazmak zorunda kalmazsınız. Sadece bir satırlık kod ile 1000 satırlık bir foksiyonun yaptıklarını bilgisayara yaptırabilirsiniz. Aynı kıyma makinesinin yaptığı gibi.

Code org Kurs 3 Ders 9 Bölüm 1
Resim 2 – Code org Kurs 3 Ders 9 Bölüm 1

Yukarıdaki Ders 9 ‘ daki tek bölümümüz. Bu çoktan seçmeli soruya cevap verdikten sonra Ders 10’ a geçmeye hak kazanacağız. Peki nedir cevabımız? Aslında bize burada şarkının fonksiyonu nedir diye soruluyor. Yani nakaratımız nedir? Elbetteki B şıkkı değil mi? Çünkü şarkının bu bölümünde bahsi geçen satırlar blok olarak 4-5 kez tekrarlanıyor. Dolayısıyla şarkının fonksiyonu sayılabilecek nakarat kısmı da burasıdır.

Kurs 3 Ders 9′ daki bölümün sonuna geldik. code.org’ un resmi web sitesinden bu bölüme ulaşmak için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz. Bir sonraki dersimizde görüşmek dileğiyle.

Not: code org Kurs 3 Ders 9 – Şarkı Yazma isimli makale içerisindeki anlatımlar özgün içeriktir. Alıntı yapmadan kullanılamaz. Ancak uygulamalar code.org geliştirme ortamından alındığı için aynı uygulamanın birden çok çözüm yolu da bulunabilir. @kodlamaegitimi.org

No comments yet! You be the first to comment.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazılarımızı Takip Etmek için
Facebook Sayfamızı Beğenin
Bizlere destek olun