Code org Kurs 3 Ders 12 Cevapları

code org Kurs 3 Ders 12 – Çiftçi: Süresince Döngüleri

Atölyemizin bu yazısında sizlerle Code org Kurs 3 Ders 12 ‘ deki While ya da Türkçe ifade ile Süresince Döngülerini inceleyip, bu bölümdeki 9 aşamadan oluşan çözüm adımlarını birer birer göreceğiz. Daha önce de döngüleri görmüştük ancak buradaki döngüler diğerlerinden şekil olarak farklı. Orada döngünün şartını baştan belirtiyorsunuz, ancak burada “koşul sağlanıncaya kadar” şeklinde bir döngü oluşturuyorsunuz. Haydi başlayalım.

code org Kurs 3 Ders 12 – Koşul Sağlanıncaya Kadar Döngü

İlk bölümde herhangi bir döngü vb. kullanmıyoruz. Çünkü 4 bloğumuz var ve tümünü kullanarak bu basit adımı geçebiliriz. Ancak bu birinci bölümü unutmayın. Sonraki bölümlerde farklı uygulamalar, döngüler kullanacağız.

Code Org Kurs 3 Ders 12 Bölüm 1
Resim 1 – Code Org Kurs 3 Ders 12 Bölüm 1

Resim 2 ‘ de gösterilen Bölüm 2’ de de yine farklı bir iş yapmıyoruz. Yani aslında eski bildiklerimizle bu iki bölümü geçtik. Normal bir 5 kez döngüyü toprağı kazması için görevlendirdik ve bu bölümü atladık.

Code Org Kurs 3 Ders 12 Bölüm 2
Resim 2 – Code Org Kurs 3 Ders 12 Bölüm 2

Süresince (While) Döngüleri

Bu bölümde yeni bir şey karşımıza çıkıyor. Video’ daki kişi bize While yani Süresince döngüsünün ne olduğunu anlatmaya çalışıyor. Örneğin arabanızı yıkarken, fırçayı arabadaki çamurlar, kirler kaybolana kadar diyoruz değil mi? İşte burada bugüne kadar karşımıza çıkmayan yeni bir bloğun tanıtımını da yapıyorlar. Programlamada While yani süresince döngüleri bizim istediğimiz koşul sağlanıncaya kadar devam eden döngülerdir. Örneğin bu bölümde çokça karşımıza çıkacak olan kuyular ve tepeler… Kuyu doluncaya kadar toprak dolduracağız, tepe düzleşene kadar da toprağı alacağız.


Code Org Kurs 3 Ders 12 Bölüm 3 Video

Bölüm 3′ de döngümüzü biz oluşturuyoruz. Dikkat ederseniz öncelikle karakterimize “ileride yol olduğu sürece” ilerle komutunu veriyoruz. Sonrasında bu döngümüzün içine önüne “bir yığın (tepe) çıktığı sürece” 1 çıkarın (toprağı al) komutunu uyguluyoruz. Diğer döngü de de “bir delik olduğu sürece” “1 doldurun” (toprak doldur) komutu uyguluyoruz.

Çeviriler biraz kafamızı karıştırmış olabilir. Ancak mantık çok net. Tepeyi düzleştirmek için, kuyuyu da doldurmak için while döngüsü kurduk. Diğer uygulamalara geçelim.

Code Org Kurs 3 Ders 12 Bölüm 3
Resim 3 – Code Org Kurs 3 Ders 12 Bölüm 3

Süresince Döngüsü ile Kuyuları Doldurun

Bu döngümüz daha bir önceki bölüme göre daha basit. Sadece ilerle ve sola dön komutlarından sonra resimdeki bir delik (kuyu) olduğu için “sürece bir delik var” yani “delik olduğu sürece” –> 1 doldurun komutunu uyguluyoruz. Yani kuyuyu düzleşene kadar dolduruyoruz.

Code Org Kurs 3 Ders 12 Bölüm 4
Resim 4 – Code Org Kurs 3 Ders 12 Bölüm 4

Bölüm 5′ de öncelikle 2 kez tekrarlayan bir tekrar döngüsü kullanılmış. Ardından bu döngünün içerisine ilerle sola dön ve ilerle komutları ard arda uygulanmıştır. Sonrasında yine bunlar delik oldukları için “1 doldurun” komutu ile “sürece bir delik var” döngüsü uygulanmıştır.

Code Org Kurs 3 Ders 12 Bölüm 5
Resim 5 – Code Org Kurs 3 Ders 12 Bölüm 5

Dikkat ederseniz Bölüm 6 bir önceki bölümden daha kolay. Bunda bir önceki bölümde yaptığımızın sadece bir kez gerçekleşen kod blokları kullanılıyor.

Code Org Kurs 3 Ders 12 Bölüm 6
Resim 6 – Code Org Kurs 3 Ders 12 Bölüm 6

Bu bölümde yani Bölüm 7′ de bizden bu kez tepeleri düzleştirmemiz isteniyor. 8 kod satırımız var. Bu nedenle bu işlemi döngülerle yapmak zorundayız. Öncelikle dikkat edin “ileride yol olduğu sürece” komutu ile karakterimizi ilerletiyoruz. Sonrasında sola dön ve tekrar ilerle sonra sağa dön komutları uygulanıyor. Buradan sonra eğer karşısına bir tepe çıkarsa “sürece bir yığın var” komutu ile tepeleri düzleşene kadar toprağı çıkartıyoruz.

Code Org Kurs 3 Ders 12 Bölüm 7
Resim 7 – Code Org Kurs 3 Ders 12 Bölüm 7

Bölüm 8 ‘de code org tarafından bizlere tam 10 satır hakkı verilmiş. Burada amacımız kuyu ise doldurmak, tepe ise düzleştirmek. Bunun için gerekli komutlar aşağıda gösterilmiştir.

Code Org Kurs 3 Ders 12 Bölüm 8
Resim 8 – Code Org Kurs 3 Ders 12 Bölüm 8

Tepe ve Kuyular için Süresince Döngüsü Kullan

Son bölümde cevabımız biraz kod bloklarına baktığınızda gözünüzü korkutabilir. Ancak adım adım anlatacak olursak, öncelikle karakterimiz bir yatayda ve dikeyde gideceği 4 adımlık bölgede aynı işi yapacaktır. Yani 2 kere ilerleyip, sonrasında kuyu ise dolduracak, tepe ise toprağı çıkaracaktır. Bunun için bu işlemlerin “ileride yol olduğu sürece” ilermesi ve bahsettiğimiz kuyu ve tepe while döngülerini uygulaması gerekiyor.

Code Org Kurs 3 Ders 12 Bölüm 9
Resim 9 – Code Org Kurs 3 Ders 12 Bölüm 9

Bu bölümde sizlere Code org Kurs 3 Ders 12′ deki 9 bölümün çözüm adımlarını göstermeye çalıştık. code.org’ un resmi web portalından bu Ders 12′ ye ulaşmak için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz. Bir sonraki yazımızda veya yazılarımızda görüşmek dileğiyle.

Not: code org Kurs 3 Ders 12 – Çiftçi: Süresince Döngüleri isimli makale içerisindeki anlatımlar özgün içeriktir. Alıntı yapmadan kullanılamaz. Ancak uygulamalar code.org geliştirme ortamından alındığı için aynı uygulamanın birden çok çözüm yolu da bulunabilir. @kodlamaegitimi.org

No comments yet! You be the first to comment.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazılarımızı Takip Etmek için
Facebook Sayfamızı Beğenin
Bizlere destek olun