
code org Kurs 3 Ders 10 – Zar Yarışı
Code org Kurs 3 Ders 10 bölümünde bizleri yine kısa bir bölüm bekliyor. Ancak alt bölüm sayısı ne kadar az olursa olsun videolarda anlatılanlar bir önceki bölümdeki gibi can alıcı konular içeriyor. Bu nedenle yine bu bölümde nelerin önemli olduğu ile ilgili bazı bilgilere açıklık getireceğiz.
code org Kurs 3 Ders 10 – Algoritma Mantığı
Bu bölümde amaç aslında bize bilgisayar ortamında yapılacak bir zar oyununun algoritmasının nasıl yapılması gerektiği hakkında bilgi verip ardından bir eşleştirme sorusu ile konuyu anlaşılır hale getirtmek. Zar oyunu nedir önce onu açıklayalım. İki kullanıcı var ve sırayla zarları atıyorlar. Kullanıcı her zarı attığında ona gelen rakam bir önceki rakamla toplanıyor ve bu her defasında üstüne eklenerek onun toplam skorunu oluşturuyor. Sonra da ekrana bu oyuncunun skoru yazdırılıyor.
Aslında bizim bu konuştuğumuz, ard arda kurduğumuz cümleler birer ön planlama cümleleridir. Oyun henüz hazır değil. Sadece kafamızda programın nasıl çalışacağını tasvir ediyoruz. İşte bu aslında algoritmadır. Bilgisayar programları yazılmadan önce mutlaka bahsettiğimiz biçimde tasvir edilmelidir. Programın yazılmaya başlanmadan önce kağıt üzerinde programın nasıl çalışacağını anlatmaya algoritma deriz. Ancak dikkat etmemiz gereken önemli bir konu vardır. Algoritmalar çok açık bir biçimde yazılmalıdır. Çünkü bilgisayarlar düşünen varlıklar değildirler ve siz ona karşılaşacağı durumda nasıl davranması gerektiğini söylemezseniz kafası oldukça karışacak ve görevini yerine getiremeyecektir.

Videodaki örneğe göre, bir sandviç yapmayı planlıyorsunuz. Tüm adımları düzgün geçseniz bile fındık ezmesini ekmeğe sürmeden önce kapağın açılması gerektiğini program aracılığı ile bilgisayara söylemediğiniz sürece sanvdiç yapımına başlayamazsınız. Bu nedenle algoritma aşamasını açık dille yazmak en güzelidir.
Bir Küçük Algoritma Örneği
Aşağıdaki sorumuz bölüm 1′ de karşımıza gönderilen eşleştirme sorusu. Aslında bizden algoritma aşamalarını yazmamızı istedi. Bu algoritma yazım aşamasında dikkat ederseniz, en iyi aşağıdaki sıralama ile programlanabilir bir hal alır. Yani önce 1.oyuncunun puanı sıfırlanır, sonrasında oynama sırası ona geçer ve toplam skor o an da atılan zardaki sayı ile toplanır. Son olarak da oyunu oynayan diğer kullanıcılar ile oyuna katılan bizlerin arasındaki puan değerlendirmesini yapar. Böylece birinci sorumuzu geçiyoruz.
Resim 2 – Code org Kurs 3 Ders 10 Bölüm 1
İkinci sorumuzun cevabı da aşağıdaki gibi D şıkkıdır. Algoritmayı tanımlayan kelimeler arasında aşağıdakilerden hangisi olamaz sorusunun cevabı tabi Muz kelimesidir.

Kurs 3 Ders 10′ daki Bilgisayarsız Etkinlik dersimizin sonuna geldik. code.org’ un resmi web portalından bu Ders 10′ a ulaşmak için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz. Bir sonraki dersimizde görüşmek üzere.
Not: code org Kurs 3 Ders 10 – Zar Yarışı isimli makale içerisindeki anlatımlar özgün içeriktir. Alıntı yapmadan kullanılamaz. Ancak uygulamalar code.org geliştirme ortamından alındığı için aynı uygulamanın birden çok çözüm yolu da bulunabilir. @kodlamaegitimi.org