code org Kurs 3 Ders 5 – 5. Sanatçı: Fonksiyonlar
Bu yazımızda sizlerle code org Kurs 3 Ders 5′ de sizlerle fonksiyonların cevap ve çözüm adımlarını anlatacağız. 1.Adımda karşımıza sevimli zombi bir ipucu ile çıkıyor. Burada ilk olarak gözlüğün ilk çerçevesini çizip sonrasında 25 piksel boşluk verip diğer ikinci gözlük çerçevesini çizmemizi istemiş. Her gözlük çerçeve kenar uzunluğunun da 100 piksel olduğunu da ip ucunda belirtmiş.
code org Kurs 3 Ders 5 – 5. Sanatçı: Fonksiyonlar
Aşağıdaki Resim 2′ de görüldüğü gibi 4 kez tekrarlanan 100 piksel çizim ve sonrasında sağa dönüş ilk gözlük penceremizi çizdiriyor. Sonrasında 175 piksel bir çizim daha gerçekleştirip, sonraki gözlük camı çerçevesinin başlangıç noktasına geçiyoruz. Buradan sonra yine aynı işlemi gerçekleştirip işlemi bitiriyoruz.
Bu aşamadan sonra karşımıza “Bill Gates” in açıkladığı bir yardım videosu gelecektir. Onu da dinleyip 2.Adıma geçebiliriz. 2.Adımda karşımıza Code.org’ da ilk defa çıkan “fonksiyon” terimini anlatacağız. Fonksiyonları anlamak için buradaki makaleyi okuyabilirsiniz. Oldukça somutlaştırılmış örnekler kullanılarak bir fonksiyonun programlamada ne anlama geldiğini daha iyi öğrenebilirsiniz.
Aşağıda “bir kare çiz” adında bir fonksiyon bizim için tanımlanmış. Bu fonksiyon code.org tarafından oluşturulmuş. Bizden ise sadece bu fonksiyonu çağırmamızı istiyor. Hatta bir kereliğine çağırmış bile. Ancak biz önce ilk çerçeveyi çiziyoruz sonrasında ise 175 kare çizip tekrar ikinci kareyi çiziyoruz ve bu adımı da tamamlıyoruz.
Adım 3′ de bizden bir tanımlanmış fonksiyonu değiştirmemizi ve onu 2 kez kullanmamızı istemiş. Aşağıdaki gibi düzenleyerek 3.adımı da geçebiliriz.
Bu 4.adımda da code.org’ un bizim için oluşturduğu “bir kare çiz” adlı fonksiyonu bir döngü içerisinde kullanıyoruz.
Yine 5.adımda buna benzer bir işlem gerçekleştiriyoruz. “Altıgen çiz” adlı fonksiyonu düzenliyoruz.
Adım 6′ da da yine altıgen için gerekli ayarlamaları yapıyor ve döngünün içerisinde kullanıyoruz.
Zombimiz bir çiçek bahçesi yapmaya karar vermiş. Ona yardımcı olmaya ne dersiniz? Kendisi 3 tanesini çizmiş. Sonrakileri de verilen ip uçları ile bizim çizmemizi istiyor. Çözüm adımları ise aşağıdaki gibi olduğu görünüyor.
code org Kurs 3 Ders 5 – Serbest Çalışmalar
Nihayet serbest çalışmalara geldik. Code.org bizim için bir kar tanesi çizen fonksiyon yazmış. Siz de bu fonksiyonu kullanarak benim yaptığım gibi serbest uygulamalar yapabilirsiniz.
Aynı şekilde 9.adımda bizden çark sistemi ile kendi makinemizi oluşturmamızı istiyor Code.org. Ben sizler için 3 çarklık bir makine oluşturdum. Burada iş tamamen size kalmış. Sizler de isterseniz farklı kodlar yazabilirsiniz.
Son adımda da bize çoktan seçmeli bir soru soruluyor. Cevabı aşağıda gösterilmiştir.
Kurs 3 Ders 5′ deki 10 bölümün sonuna geldik. Uygulamalara code.org’ un resmi web sitesinden ulaşmak için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz. Bir önceki yazımıza ulaşmak isterseniz bu bağlantıyı kullanabilirsiniz. Sonraki derslerimizde görüşmek üzere.
Not: code org Kurs 3 Ders 5 – 5. Sanatçı: Fonksiyonlar isimli makale içerisindeki anlatımlar özgün içeriktir. Alıntı yapmadan kullanılamaz. Ancak uygulamalar code.org geliştirme ortamından alındığı için aynı uygulamanın birden çok çözüm yolu da bulunabilir. @kodlamaegitimi.org