Arduino Led Projeleri ve Blink Kodu

Arduino Led Projeleri | Ders 1: Led Yak Söndür (Blink)

Bu yazımızda sizlere arduino uno’da arduino led projeleri içerisindeki ilk ve en kolay uygulama olan led yakıp söndürme ya da diğer bir ifade ile blink işlemini anlatacağız.

Proje için gerekli malzemeler aşağıda belirtilmiştir.

 

Öncelikle kullanacağımız bu materyalleri tanıyalım. Programlamak için Arduino ‘nun en çok kullanılan uno’ sunu kullanıyoruz. Bu kart hakkında detaylı bilgi için buradaki yazımızı okuyabilirsiniz.

Arduino Led Projeleri – Led Nedir?

Light Emitting Diode yani LED ‘i ışık yayan diyot olarak biliriz. Aslında klasik lambalardan farklı olarak günümüzde düşük enerji ile yüksek ışık gücü sağlayan bu elektronik materyallerin bir benzerini bizler de bu projemizde kullanıyoruz. Çoğunlukla elektronik projelerinde, hobi devrelerde, bir çok elektronik cihazda kullanılan ledler bundan sonra da oluşturacağımız bir çok projede kullanılacaktır.

arduino led projeleri ve led anot katot uçları
Resim 1 – Led Bacaklarını Tanıyalım

Burada bilmemiz gereken bazı teknik bilgiler var. Diyotların iki ucu bulunur. Devreye bağlarken bu uçları bilmeniz gereklidir. Aşağıda resimde de gösterildiği gibi bu uçların adı anot ve katottur. Anot devrede artı uca bağlanırken, katot eksi ya da GND adını verdiğimiz toprak hattına bağlanır. Peki gerçek bir ledde bu uçları nasıl anlayacağız? Yine Resim 1′ e dikkat ederseniz, led’in bir ucu kısa bir ucu uzundur. Uzun bacak her zaman (+) artı yani anot ucudur. Kısa bacak ise (-) katot ucudur. Ancak bazı projelerde bu bacakları kesip devrede kullanabilir sonrasında tekrar bu ledi başka projelerde kullanmak isteyebilirsiniz. Bu durumda bacakların uzunluğundan anot ve katot ucunu anlamak mümkün olmayabilir. Bu kez de dikkat etmeniz gereken şey şudur. LED’ in içerisindeki büyük parçalı uç her zaman katot, küçük parçalı uç ise anot ucu gösterir.

Peki Direnç Nedir? Bu Devrede Ne işe Yarar?

Direnç bir çok elektronik devrede akım ve gerilim denklemini baz alarak, bu cihazların çalışmasında çok önemli yer teşkil eder. Bunu şöyle düşünebilirsiniz. İnsandaki kan devrelerdeki akım olarak düşünüldüğünde, biz insanlarda atar damarımızdan tutun, serçe parmağımızın en ucuna kadar bu kan akışını sağlayan farklı kalınlıklarda damarlar bulunur. Kılcal damarlar ve atar damarlar bunlara örnek olarak verilebilir. Kılcal damarlar serçe parmağımızın en uç kısmına kadar bu kan akışını sağlar. İşte elektronik devrelerde de farklı büyüklüklerde akım ve gerilim değerleri mevcuttur. Bu düzenlemeyi de direnç ile sağlayabilirsiniz.

Arduino Uno 5V gerilim ile çalışan bir mikrodenetleyici kartıdır ve eğer bu devrede bir direnç kullanmaz isek, led’ in üzerinden geçecek akım değeri ile hem ledi hem de arduino kartımızı bozabilir. Bu nedenle 220 ohm’ luk bir direnç kullanmamız gereklidir.

Arduino Led Yakıp Söndürme
Resim 2 – Devre Şeması

Yukarıdaki devre şemasına dikkat ettiyseniz ledin anot ucu öncelikle 220 ohmluk dirence sonrasında ise arduino uno ‘ nun 4 numaralı soketine bağlanmıştır. Bu uç aslında artı ucumuzdur. Ancak bu uca devamlı enerji vermeyecek, arduino nun programlama yeteneğini kullanarak, bu gücü aralıklarla vereceğiz. Diğer tarafta ise katot ucu da arduino ‘nun GND soketlerinden (3 GND soketi bulunuyor) herhangi birisine takılır. Breadboardu da kullanarak bu şemayı oluşturup aşağıdaki programı arduino uno kartımıza yüklüyoruz.

void setup() 
{
    pinMode(4, OUTPUT);
}

void loop() 

{
  digitalWrite(4, HIGH);   
  delay(1000);                       
  digitalWrite(4, LOW);    
  delay(1000);                    
}

Program Ne iş Yapıyor?

Programda void setup( ) metodunda pinMode komutu ile 4.soketi Arduino Uno kartımızda kullanacağımızı aslında ifade ediyoruz. void loop ( ) metodunun içerisinde ise dijital olarak 5v’ luk değeri led in bağlı olduğu 4.sokete gönderiyoruz. delay komutu ile 1000 ms yani 1 sn ledimizin yanmasını sağlıyoruz. Sonrasında ise tekrar ledimizi LOW komutu ile söndürüyoruz ve ardından bu kez tekrar ışık vermeyen bu durumu da 1 sn duraklatıyoruz. İlk programı yazmak bu kadar kolay.

Hatta arduino Sketch programında bu kodlar Örnekler içerisinde bulunmaktadır. Bunun için Dosya / Örnekler / Basics / Blink ‘ e tıkladığınız zaman bu komutları içeren bir kod sayfası görünecektir. Burada düzenleme olarak pinMode bölümündeki kısmı siz arduino uno da hangi soketi kullandıysanız onu yazarak yapabilirsiniz. Ayrıca 1000 ms  yi 500 hatta 200 ms ‘ye düşürüp led in daha hızlı yanıp sönmesini sağlayabilirsiniz.

Arduino led projeleri ‘nin ilkini dersimizin birinci bölümünde sizlere anlatmaya çalıştık. Bundan sonra yine led uygulamaları ile sizlere tekrar buluşmak dileğiyle. Görüşmek üzere.

Not: Arduino Led Projeleri | Ders 1: Led Yak Söndür (Blink) isimli makale içerisindeki anlatımlar özgün içeriktir. Alıntı yapmadan kullanı[email protected]

No comments yet! You be the first to comment.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazılarımızı Takip Etmek için
Facebook Sayfamızı Beğenin
Bizlere destek olun